Ett urval artiklar online

Zurabisjvili vågar sticka ut i oförsonligt Georgien

Kompromiss i sikte efter långt nervkrig i Armenien

Dynasti med sovjetiska rötter styr Azerbajdzjan

I Uzbekistan är staten folkets fiende

Karabach – krutdurk bortom kontroll

Moldaviens president i oligarkernas händer

En rysk resande agent i konflikter

Among wine and walnut growers in the poorest country in Europe

I musiken möts öst och väst

Uråldrig splittring i Kaukasiens dalar

Böcker

Berättelser från ett land som inte finns

(Norstedts)

Hinnemos bok ger sakkunnig vägledning genom en kuperad terräng som få svenskar kan göra anspråk på att behärska med samma överblick. Genom snabba historiska återblickar frilägger han nerver och mentaliteter i områden som trots att de idag spelar en blygsam roll i världspolitiken ändå kan bli viktiga i framtiden – inte minst genom de terrornätverk med udden riktad mot västerländsk påverkan som växer fram och rekryterar sina aktörer i det centralasiatiska området. (Historielärarnas Förenings Årsskrift)

Fler recensioner här

Centralasien – gamla kulturer i ny förpackning

(Utrikespolitiska Institutet)

Ett kort porträtt av fem av de forna Sovjetrepubliker som blev självständiga 1992: den nygamla staten Kazakstan och fyra stater vars namn och gränser inte motsvarar någon tidigare statsbildning i historien – Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.

Bortom Himalaya

(Svenska Dagbladets förlag)

En bok med mycket bilder och intressant text om en färd till berget Kailash i västra Tibet. Hinnemo medföljer Etnografiska museéts expedition under ledning av Bo Sommarström 1987 till dessa avlägsna trakter där Sven Hedin en gång vistades i månader för att bl.a. loda djupet i Manasarovarsjön och försöka ta reda på var Yarlong Tsanpoflodens (Brahmaputra) källa fanns. Här blev Hedin också den förste europé som gjorde den klassiska pilgrimsvandringen runt Kailashberget även om han nu red på en häst större delen av färden. (Citat ur Tibetlitteratur. Se även recension i SvD av Tore Zetterholm)

Div resehandböcker

På svenska och danska

Intervjuer och föredrag på video

Gäst hos Kanal Global – Hola Hola Amigos:

Googles bokförteckning
http://www.worldcat.org/identities/viaf-155545313